ULTIMII REGI RĂZBOINICI DIN EUROPA

EPISOD NOU ÎN FIECARE MIERCURI DE LA 22.00

HARTA INTERACTIVĂ

HARTA INTERACTIVĂ

14 octombrie 1066
Forțele armate unite normande, britanice și franceze conduse de William Cuceritorul înving anglo-saxonii în Bătălia de la Hastings, la 30 de zile după invadarea Pevensey Bay. Slăbită după numeroasele lupte din nord și după asaltul din sud, armata regelui Harold al II-lea capitulează în fața invadatorilor. În ciuda unui început slab, apărarea își menține avantajul în interiorul fortificațiilor de la Senlac Hill. Potrivit istoricilor, situația se schimbă când armata lui William pretinde că fuge, dar în schimb se stabilește pe urmele adversarilor. Regele moare după ce ochiul îi este străpuns de o săgeată rătăcită.
Turnul Londrei
William Bastardul devine William Cuceritorul. Noul rege comandă construirea unui turn care va servi drept ascunzătoare atunci când este nevoie. În 1077, un mare incendiu izbucnește în Londra, iar fortificațiile sale deteriorate sunt înlocuite de un turn din calcar. Piatra fusese adusă din Normandia. Turnul devine un simbol puternic al domniei lui William asupra orașului.
Anul 1045
Harold al III-lea Hadrada, care va încerca mai târziu să urce la tronul englez după moartea lui Edward Confesorul, se întoarce în Norvegia după un lung exil și continuă să conducă Norvegia în comun, iar în 1048 devine domnitor independent. Anterior, Harald al III-lea a fost în slujba Imperiului Bizantin și a luptat chiar ca mercenar pentru imperiu în Africa.
25 Septembrie 1066
Harold al III-lea Hadrada, după invadarea coastei de nord a Angliei (Northumberland), cu câteva victorii inițiale, a murit în Bătălia de la Stamford Bridge după ce a fost lovit de o săgeată, o soartă care se va abate, de asemenea și asupra celui care l-a învins, regele Harold al II-lea Goodswin. Aliatul lui Harald al III-lea, Tostig Goodwinson, fratele regelui, își va cunoaște și el în curând sfâșitul.
4 August 1060
Regele francez, Henry I, moare la Vitry-aux-Loges. Fiul său, Filip, are 8 ani la momentul decesului regelui. În anii care s-au scurs până la moartea sa, Henry l a falsificat o alianță cu Geoffrey al II-lea, numit și Martel (Hammer), Contele de Anjou, cu care a luptat alături de William Bastardul. După moartea regelui, Baldwin al V-lea, Conte de Flandra, urcă la tron în calitate de co-regent, pentru că Filip era prea tânăr pentru a domni independent. Defunctul rege era socrul lui Baldwin, iar Baldwin este unchiul prințului William Bastardul. Momentele de neliniște trec, iar șase ani mai târziu William va accepta acordul tacit al unchiului său de a invada Anglia.
30 Septembrie 1061
Episcopul Anselmo da Baggio - Alexandru al II-lea (după moartea lui Nicolae al II-lea) este numit Papă de către cardinali. Cu toate acestea, acest lucru nu acceptat de toată lumea. O parte din nobilime se îndreaptă către în Henric al IV-lea al dinastiei Salian, regele german care a dorit să îl numească pe Papă și îl nominalizează pe Petru Cadalus din Parma, care apoi ia numele de Honoriu al II-lea și refuză să onoreze decizia comisiei de Augsburg în 1062, care l-a numit Papă pe Alexandru al II-lea. Urmează o serie de lupte, iar, în cele din urmă, Alexandru învinge, susținut de normanzi și alte grupuri. Un an mai târziu au loc primele cruciade, iar cinci ani mai târziu, Alexandru își dă binecuvântarea ca William să invadeze Anglia.
Anul 1058
Boleslaw al II-lea Generosul devine Duce de Polonia. Un an mai târziu, Papa Nicolae al II-lea, într-o încercare de a obține independența față de Sfântul Imperiu Roman, emite un decret cu privire la selectarea Papilor prin Conclav. Ulterior, conflictul dintre imperiu și papalitate se axează pe dreptul de a numi episcopi. Boleslaw ia partea Papei, care simplifică ascensiunea sa spre tronul Poloniei în 1076.
Anul 1085
William Cuceritorul conduce prima înregistrare a proprietăților funciare din istoria Angliei. Documentul rezultat detaliază, printre altele, veniturile din proprietăți specifice, activele lor (mori, pășuni, păduri) și un număr aproximativ al populației. Grație acestui efort, avem o viziune clară a stării națiunii în timpul domniei sale.
Decembrie 1066
Un grup de musulmani se face responsabil pentru masacrul evreilor din Granada. Musulmanii au dominat Peninsula Iberica de la invazia din 1711, cu toate acestea, timp de mai mulți ani a fost menținută o perioadă de toleranță relativă, însoțită de o înflorire a artelor și științelor. Odată ce dinastia Umayyad începe să slăbească, acceptarea altor religii dispare treptat. Cu venirea fanaticei dinastii Almoravid, începe o perioadă de violență și de convertiri forțate la Islam.
Iulie 1054
Legatul papal emite o excomunicare Patriarhiei Ecumenice a Constantipolului. Actul, care era o reacție la închiderea bisericilor Romano-Catolice din Constantinopol, are loc în biserica Hagia Sofia. Biserica de Est emite propriile sale excomunicări asupra Bisericii Occidentale. Disputa asupra naturii ritualurilor dura de ceva timp, cu toate acestea, acel act este cel care marchează ceea ce este considerat a fi începutul schismei est-vest.
Anul 1064
Ceremonii de sfințire au loc în Catedrala Gniezno care fusese recent reconstruită, aceasta a fost afectată în mod semnificativ în timpul invaziei lui Brzetyslav I, Prințul Ceh, din anul 1038. De asemenea, Brzetyslav a jefuit și multe țări poloneze, lăsându-le în ruină. Prada lui includea și moaștele Sfântului Wojciech. Mai mult decât atât, Silezia și Polonia Mică au căzut sub stăpânirea cehă. Dauna suferită de Polonia din cauza lui Brzetyslav a reprezentat o mare catastrofă pentru națiune.